Úvod

Vážení čitatelia,

V súvislosti s Generálnym zhromaždením (Svit, máj 2003), kde sa uskutočnili voľby Hlavného výboru ÚSKI (pozri zápisnicu zo schôdze), došlo tiež k zmene redakcie časopisu RAN. Členovia novej Redakčnej rady a nového Odborného poradného zboru sú uvedení na druhej strane obálky. So zmenami súvisia aj nové predsavzatia. K tým našim patrí predovšetkým naplnenie obsahovej kvality príspevkov a pravidelnosť v edícii jednotlivých čísel.

Aj naďalej je otvorená cesta pre vaše originálne príspevky a recenzie nových zaujímavých kníh. Je možné uverejniť aj preklady významných článkov z popredných svetových časopisov s príbuzným zameraním s naším časopisom.

Využívam túto príležitosť, aby som sa poďakoval odchádzajúcim členom redakcie časopisu: predovšetkým vedúcemu redaktorovi J.Glasovi, členom Redakčnej rady – K. Gurský, J. Križanová, Ľ. Mihalkovičová, E. Šestáková, členom Odborného poradného zboru – K.Bošmanský, Š Kopecký, J. Matulník, J. Morovič, A. Rakús za doterajšiu prácu a úsilie o dosiahnutie a udržanie dobrej úrovne časo pisu.

Druhé číslo časopisu RAN 2003 je zamerané na problematiku rozšírenia EÚ a vstupu Slovenska do EÚ. O rizikách a výhodách nášho vstupu, ako aj nášho možného prínosu, hlavne v duchovnej oblasti, sa poriadalo viacero seminárov. Z dvoch z nich:

1. Budovanie spoločnej Európy – jednota v rôznosti. Rada Iustitia et Pax, Bratislava november 2002

2. Európska únia, kresťanstvo a my. ÚSKI, Svit 9. – 11. mája 2003

prinášame niektoré príspevky.

Vyzývam Vás, členovia ÚSKI, čitatelia časopisu, prispievajte podľa vlastného uváženia vlastnými úvahami alebo povzbuďte k tejto činnosti významné osobnosti zo svojho okolia.

J. Tiňo


© ÚSKI 2005 - www.uski.sk