H. F. Schaefer III, Science and Christianity:
Conflict or Coherence?
Athens, Georgia, The Apolos Trust 2003

Kniha, ako je z názvu zrejmé, pojednáva o závažnej téme – o vzťahu vedy a viery. Je napísaná veľmi pútavým jazykom. Začína kapitolou Vedci a ich Boh, v ktorej autor hovorí o vzťahu najvýznamnejších vedcov k Bohu. Z historických prameňov čerpá poznatky o ich posledných dňoch života. V tejto úvodnej kapitole si kladie najdôležitejšiu, tzv. “prečo otázku”. Najdôležitejšiu preto, lebo sa premieta do celej knihy. Pýta sa, prečo sa systematické vedecké poznanie prvýkrát objavilo v kresťanskom prostredí. Na túto, pre neho fundamentálnu otázku, dáva päť odpovedí.

V ďalšej časti, ktorá má trochu nezvyklý názov Nedebata so Stevom Weinbergom, hovorí o podujatí, ktoré sa uskutočnilo na Univerzite v Texase, kde diskutovali o otázke existencie Boha. Schaefer vystupoval ako presvedčený kresťan, Weinberg je známy ako fundamentálny ateista. Uskutočnil sa seriózny dialóg, na konci ktorého sa Weinberg vyjadril, že závidí Schaeferovi jeho vieru v posmrtný život.

Kapitola o big bangu, o S. Hawkingovi a o Bohu patrí medzi veľmi zaujímavé. Polemizuje sa v nej o mnohých otázkach od big bangu, cez antropický princíp až po obmedzenosť poznania, ktoré má v sebe vedecké bádanie.

V ďalších častiach pojednáva autor o evolúcii, kvantovej mechanike a postmodernizme. Z dnešného pohľadu ide o veľmi aktuálnu problematiku.

Posledné tri kapitoly sú osobnou výpoveďou autora. Hovorí, ako sa stal kresťanom, aké otázky si kladie on ako vedec a kresťan.

Záverom poznamenávam, že H. F. Schaefer patrí medzi popredných odborníkov v oblasti kvantovej molekulovej fyziky. Niekoľkokrát navštívil aj Bratislavu. Prednášal v Univerzitnom pastoračnom centre v Bratislave. Je nositeľom mnohých čestných doktorátov významných univerzít, držiteľom zlatej medaily Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK a tiež zlatej medaily Univerzity Komenského v Bratislave.

Predpokladám, že kniha bude pre čitateľa veľmi príjemným intelek tuálnym zážitkom.

Ivan Hubač


© ÚSKI 2005 - www.uski.sk