Generálne zhromaždenie 5. okt. 1985 v Munstertale, Nemecko

(Správa predsedu o činnosti výboru v období od 6. júna 1981 do generálneho zhromaždenia 5. októbra 1985 v Múnstertale, Nemecko)

Dnešné generálne zhromaždenie je v poradí siedme. Prvé bolo v r. 1962 v Ríme, druhé v r. 1963, tretie v r. 1966, štvrté v r. 1971 tiež v Ríme, piate v r. 1977 v Kônigsteine, Nemecko a šieste v r. 1981 v Dullikene, Švajčiarsko. ÚSKI prešlo od svojho založenia v r. 1962 cez štyri fázy činnosti: od nádejného začiatku cez stagnáciu a oživovanie do uplynulého obdobia stúpajúcej aktivity.

V mene výboru podávam stručný chronologický prehľad činnosti:

1981:

Bezprostredne po gén. zhromaždení bolo 6.-7. júna V. sympózium ÚSKI na ústrednú tému Kresťan v politike. Obsah nadväzoval na tému IV. sympózia “Zodpovednosť kresťana v spoločnosti". Prednášali: predseda, prof. Stanislav Kirschbaum, Dr. Kamil Braxátor a o. Jozef Strečanský. Kazateľmi boli: o. Šebastian Labo a počas novokňazskej sv. omše o. Stanislava Hrušovského Mons. Dominik Hrušovský. Zlatú putovnú Cyrilometodskú medailu sme odovzdali Mons. Jozefovi Vavrovičovi. Laudatio predniesol prof. Michal Lacko. Na sympóziu bolo okolo 90 účastníkov.

14.-21. júna predseda zastupoval ÚSKI na gén. zhromaždení Svetového kongresu Slovákov v Toronte. Medzi novozvolenými funkcio-nármi Svetového kongresu Slovákov bolo 26 členov ÚSKI.

Na medzinárodnom kongrese “Kirche in Nôt" v Konigsteine, Nemecko, v dňoch 6. - 10. augusta zastupoval

ÚSKI tajomník prof. Perichta.

1982:

ÚSKI sa podieľalo na práci s novými utečencami zo Slovenska. Tajomník spolu s Dr. Ing. A. Hrabovcom zvolal vo februári stretnutie pracovníkov s utečencami do Mníchova. Tajomník viedol akciu petícií vedúcim predstaviteľom Spolkovej republiky Nemecko. Petície sa dožadovali úľav pre utečencov v novom Cudzineckom zákone.

Počas veľkonočného týždňa sa viacerí členovia ÚSKI aktívne zúčastnili na X. veľkonočnom stretnutí slovenskej mládeže “Tatry 82".

24. - 25. apríla sme zorganizovali I. duchovno-pracovné stretnutie v Múnstertale, Nemecko. Ústredná téma exercičnej časti stretnutia bola “Planéta Zem - dar Lásky človeku". Hlavný referent bol podpredseda Dr. A. Kvasnička. Duchovnú službu mal o. biskup D. Kaľata.

29.-30. mája sme mali VI. sympózium na centrálnu tému Mier a sloboda. Autori hlavných referátov boli: predseda, prof. Dr. J. Kirsch-baum, Dr. A. Hlinka a Dr. I. Kružliak. Homílie predniesli: prof. Dr. M. Ďurica a Mons. J. Vavrovič. Putovnú Cyrilometodskú medailu pre prof. Dr. J. Kirschbauma prevzal Dr. I. Kružliak, ktorý predniesol aj laudatio. Na sympóziu bolo okolo sto účastníkov. Referáty zo sympózia sme uverejnili v časopise Echo.

5. septembra odovzdal prvý podpredseda ÚSKI prof. J. Kirschbaum Dr. Jozefovi Mikušovi Hlinkov pokál, putovnú cenu ÚSKI.

Na európskom kongrese Pax Romana v Ríme v dňoch 10. - 14. septembra ÚSKI zastupoval predseda s manželkou a s Dr. I. Fialom. Prítomní boli delegáti národných federácií všetkých západoeurópskych štátov. Z východnej Európy prišli iba delegáti z Poľska. Z exilových národných členov Pax Romana boli zastúpení Ukrajinci, Rumuni a Slováci. Účastníkov kongresu prijal na osobitnej audiencii pápež Ján Pavol II. Zástupcovia ÚSKI nadviazali kontakty s predstaviteľmi viacerých národných organizácií.

Pod patronátom ÚSKI sa uskutočnilo 16.-18. októbra študijno-pracovné stretnutie Slovákov v Nemecku “Dortmund 82" v Iserlohne. Ústredná téma bola Kresťanská rodina v dnešnej dobe. Prednášali prof. V. Šatura a tajomník ÚSKI, ktorý viedol aj pracovnú časť stretnutia. Homílie mali o. arcibiskup J. Tomko a o. Šebastian Labo.

Z iniciatívy Mons. J. Vavroviča sa výbor ÚSKI na svojej schôdzi 6. novembra zaoberal myšlienkou vydať zborník na uctenie pamiatky Mons. Eugena Filkorna, zakladateľa a riaditeľa vysokoškolského internátu Svoradov v Bratislave. Výbor požiadal Dr. F. Braxátora, aby sa obrátil na bývalých Svoradovčanov s prosbou o príspevky. Dr. Braxátor bol ochotný budúci zborník zredigovať a v spolupráci s predsedom získavať sponzorov a vybavovať administratívne práce. Na tejto schôdzi výbor kooptoval Dr. Braxátora za člena rozhodovacej komisie namiesto zosnulého prof. M. Lacku.

1983:

Počas XI. veľkonočného stretnutia slovenskej mládeže “Tatry 83" viacerí členovia ÚSKI boli moderátormi.

21. - 22. mája bolo VII. sympózium s ústrednou témou Manželstvo -jeho význam a problémy. Referovali tajomník, predseda, Mgr. A. Hrabovcová a prof. V. Šatura. Kázne na uvedenú tému mali prof. A. Šándor a prof. F. Litva. Cyrilometodskú medailu ÚSKI sme udelili prof. M. Lackovi in memoriam. Laudatio povedal prof. F. Litva. Na sympóziu bolo vyše 90 účastníkov, z toho štvrtina mládeže. Všetky prednášky a homílie boli uverejnené v revue Echo.

22. mája poctilo ÚSKI básnika Mikuláša Šprinca Hlinkovým pokálom. Putovnú cenu odovzdal v Detroite, USA, v rámci literárneho Popoludnia Šprincovej poézie podpredseda prof. J. Kirschbaum.

Vo veci zborníka Eugen Filkorn - zakladateľ Svoradova vydalo predsedníctvo ÚSKI v máji výzvu pre členov ÚSKI a v júni pre bývalých Svoradovčanov vo svete, v ktorej prosilo o príspevky a finančnú podporu. Na vytvorenie finančného základu prispeli všetci členovia výboru ÚSKI.

14. - 21. septembra bolo 24. gén. zhromaždenie Pax Romana v Londýne. Prítomní boli delegáti zo všetkých kontinentov. Z východnej Európy prišli iba poľskí delegáti. Z exilových organizácií bolo zastúpené jedine naše ÚSKI. Zastupoval ho Dr. I. Fiala, ktorý na kongrese predstavil problematiku náboženskej neslobody na Slovensku. 20. - 22. októbra zastupoval predseda ÚSKI na medzinárodnej konferencii “Mier v slobode pre Európu" v Mníchove, Nemecko.

1984:

Veľkonočné stretnutie mládeže “Tatry 84" podporovali svojou aktívnou účasťou viacerí členovia ÚSKI.

27.-29. apríla tajomník zastupoval ÚSKI na európskom kongrese Pax Romana v Nijmegen, Holandsko.

9.-10. júna bolo VIII. sympózium na centrálnu tému Medziľudské vzťahy. Prednášali: predseda, tajomník, prof. Šatura, Ján Bernadič ml., Lic. teol. Ivan Lehotský a Dr. Ján Bernadič. Kázali: prof. Dr. M. Ďurica a prof. A. Šándor. Cyrilometodskou medailou poctilo ÚSKI básnika Gorazda Zvonického (prof. A. Šándora). Laudatio predniesol prof. Dr. M. Ďurica a literárne zhodnotenie Dr. J. Rydlo. Účastníkov bolo okolo 150, z toho tretina pod 35 rokov. Referáty a kázne vyšli v časopise Echo.

17.-24. júna pokladník ÚSKI Dr. J. Bernadič zastupoval ÚSKI na gén. zhromaždení Svetového kongresu Slovákov v New Yorku.

2. sept. odovzdal podpredseda ÚSKI prof. Dr. J. Kirschbaum Hlinkov pokál rev. Andrejovi Pírovi, Cleveland, USA.

15.-16. septembra sa uskutočnilo v Múnstertale, Nemecko, II. duchovno-pracovné stretnutie. Ústredná téma bola Nekonečno - zdroj radosti. Animátor bol Dr. A. Kvasnička a duchovnú službu mal prof. A. Šándor.

1985:

V rámci národných osláv jubilejného roka sv. Metoda usporiadalo ÚSKI 25.-26. mája v Dullikene, Švajčiarsko, IX. sympózium na ústrednú tému Sv. Metod a naše duchovné dedičstvo. Referentmi boli: Jozef Bernadič, prof. Dr. M. Ďurica, Dr. J. Šramek, Dr. Ján Bernadič, Dr. I. Kružliak a Dr. Ján Hnilica. Prof. A. Paulíny premietol audiovizuálne pásmo (120 diapozitívov) o sv. Cyrilovi a Metodovi. Homílie predniesli prof. A. Paulíny a o. biskup D. Kaľata. Sobotňajšiu sv. omšu obetovali prítomní za novovymenovaného o. kardinála Jozefa Tomku. V mene prítomných mu predsedníctvo poslalo blahoprajný telegram. Pripravované vyznamenanie o. kardinála J. Tomku Cyrilometodskou medailou ÚSKI sme preložili na 12. alebo 13. októbra. Vyznamenanie mu udelíme v Ríme počas slovenskej púte na zakončenie jubilejného roka sv. Metoda. Na sympóziu bolo okolo 100 účastníkov, z toho pätina mládeže. Reportáž priniesla tlač a rádio Slobodná Európa.

V júni vyšiel zborník Eugen Filkorn - zakladateľ Svoradova. Slovenskí jezuiti v Cambridge, Kanada, vytlačili 500 exemplárov. Autorom a sponzorom sme poslali čestný exemplár aj s poďakovaním. Dr. Bernadič expedoval knihy členom ÚSKI. Recenzné exempláre poslal redakciám slovenských časopisov a komplementárne exempláre verejným knižniciam v Európe. Slovenských jezuitov sme požiadali, aby 50 kníh poslali vybraným verejným knižniciam. Celkové výdavky sme mohli kryť zo získaných podpôr, pričom ostala na konte ešte malá suma, ktorá azda postačí aj na výdavky spojené s expedíciou.

V dňoch 30.aug.-3.sept. bol V. európsky kongres Pax Romana v Innsbrucku. Ústredná téma kongresu bola Evanjelium a európska kultúra na konci 20. storočia. Delegáciu ÚSKI tvorili: prof. V. Perichta, Dr. F. Braxátor, Dr. O. Gunčagová, Mgr. A. Braxátorová a predseda. Členovia delegácie boli aktívni v pracovných skupinách kongresu. Predseda sa zúčastnil na stretnutí predstaviteľov národných federácií všetkých západoeurópskych štátov a reprezentantov Poľska, Chorvátska a Slovinska. Naša delegácia sa stretla s delegáciou zo Spolkovej republiky Nemecko a s delegáciou maďarskej exilovej federácie. Po vzájomnom predstavení organizácií diskutovali sme o možnostiach spolupráce. Delegáti ÚSKI nadviazali kontakty aj s poľskými, rakúskymi a inými delegátmi.

Poslednou akciou v našom volebnom období je dnešné a zajtrajšie III. duchovno-pracovné stretnutie s centrálnou témou “Hovory s Bohom". Animátorom je Dr. F. Braxátor, duchovnú službu má o. biskup D. Kaľata.

V súhrne by som rád vyzdvihol dve povzbudzujúce skutočnosti:

1. V posledných rokoch sa nám podarilo vzbudiť väčší záujem mladej slovenskej generácie o činnosť našej organizácie. Na podujatiach ÚSKI postupne rastie nielen pasívna, ale aj aktívna účasť mladých. Získali sme aj ochotníkov pre funkcie v budúcom výbore.

2. Prehĺbili a rozšírili sme medzinárodné kontakty v rámci svetového hnutia katolíckej inteligencie Pax Romana. Usilovali sme sa pripraviť podmienky pre budúcu spoluprácu najmä s národnými organizáciami Poľska, Rakúska, Maďarska a Spolkovej republiky Nemecko.

Celkove možno povedať, že pojem ÚSKI sa stal známy nielen medzi Slovákmi v zahraničí a na Slovensku, ale že sa ujíma aj na pôde Pax Romana. Myslím si, že za daných okolností výbor ÚSKI splnil svojou prácou do veľkej miery nádej, ktorú do neho vkladalo generálne zhromaždenie 6. júna 1981 v Dullikene.

Na záver zo srdca ďakujem všetkým referentom a kazateľom za ich príspevky na našich podujatiach, tajomníkovi ÚSKI prof. Dr. V. Perichtovi, pokladníkovi Dr. J. Bernadičovi, podpredsedom prof. Dr. J. Kirschbaumovi a Dr. A. Kvasničkovi za obetavú prácu v prospech nášho ÚSKI.

Dr. Ján Gunčaga


© ÚSKI 2004 - www.uski.sk