Generálne zhromaždenie 13. mája 1989 v Dullikene, Švajčiarsko

(Správa predsedu ÚSKI pre VIII. generálne zhromaždenie o činnosti ÚSKI v období od 5. októbra 1985 do 13. mája 1989)

Vo svojej správe prednesiem chronologický prehľad činnosti ÚSKI.

1985:

Bezprostredne po gén. zhromaždení 5. októbra bolo v kláštore St. Trudpert, Múnstertal, Nemecko, III. duchovno-pracovné stretnutie na centrálnu tému “Hovory s Bohom". Animátorom bol Dr. František Braxátor, duchovnú službu mal o. biskup Dominik Kaľata.

V našom periodiku List ÚSKI som koncom roka zhrnul dnešné poslanie ÚSKI do desať základných bodov.

1986:

Vo veľkonočnom týždni sa niektorí členovia výboru aktívne zúčastnili na XTV. stretnutí slovenskej mládeže a staršej generácie “Tatry 86" v Múnstertale, Nemecko.

17.-18. mája sme usporiadali v Dullikene, Švajčiarsko, X. sympózium na ústrednú tému Sila nášho ducha. Prednášali: predseda, prof. Dr. V. Šatura, Dr. Ján Bernadič. Kázne mali: Mons. J. Gašparík a o. Javorka. Cyrilometodskú medailu sme udelili Dr. I. Kružliakovi. Laudatio predniesol v mene prof. F. Litvu o. J. Loydl.

4.-5. októbra som aktívne zastupoval ÚSKI na európskej konferencii Pax Romana v Bilbao, Španielsko. Tu som podal návrh na rie-šenie finančnej krízy tohto svetového hnutia. Môj návrh bol o rok neskôr na gén. zhromaždení Pax Romana prijatý.

25.-26. októbra sme zorganizovali v Múnstertale IV. duchovno-pracovné stretnutie s centrálnou témou Viera a život. Animátori boli: akad. mal. Martin Oscitý a prof. Dr. V. Šatura, ktorý mal aj duchovnú službu.

1987:

V rámci príprav na 25. gén. zhromaždenie Pax Romana a na svetový kongres v Ríme som vypracoval obšírne stanovisko ÚSKI k rozličným aktuálnym otázkam (nová celosvetová štruktúra, stratégia slobody a mieru, politická kríza, chudoba a hlad v krajinách tretieho sveta), ktoré boli na programe deväťdňového snemovania. Stanovisko spolu s Memorandom Svetového kongresu Slovákov o porušovaní ľudských práv - najmä náboženskej slobody - na Slovensku som poslal 26. januára predsedovi a gén. tajomníkovi Pax Romana.

12.-20. apríla sa viacerí členovia výboru aktívne podieľali na XV. veľkonočnom stretnutí “Tatry 87".

6.-8. júna sme mali XI. sympózium na tému Naša národná identita v súčasnosti. Toto sympózium bolo súčasne oslavou 25. výročia ÚSKI (1962-1987). Tu som predniesol stručnú históriu našej organizácie. Prednášateľmi boli: prof. Dr. M. Ďurica, prof. F. Vnuk, akad. maliar Stano Dusík, Emília Holienčíková. Prednášku Dr. Š. Polakoviča prečítal Lic.Jur. Š. Kučera a referát prof. Dr. J. Mikuša Dr. J. Rydlo. Homíliu mali: o. M. Mazák, prof. Dr. Bucko, o. biskup D. Kaľata. Putovnú Cyrilometodskú medailu sme udelili prof. Dr. V. Buckovi. Laudatio predniesol Dr. J. Rydlo. Zhodnotenie XI. sympózia predniesol prof. F. Vnuk vo Vatikánskom rozhlase 3. júla 1987.

3.-6. septembra zastupovala ÚSKI na kongrese Kirche in Nôt v Kônigsteine, Nemecko, Dr. Beáta Smerekovská.

19.-28. septembra som reprezentoval ÚSKI ako národnú organi-záciu na svetovom kongrese a 25. gén. zhromaždení Pax Romana v Ríme. Ústredná téma kongresu bola Dnešná odpoveď na výzvu zajtrajšieho sveta.

Počas kongresu som viackrát vystúpil s príspevkom tak na plenárnom zasadnutí, ako aj v pracovnej skupine. (Bližšie údaje viď Convergence, č. 4, 1987 a ShlzR č. l, 1988.)

10.-11. októbra sme zorganizovali V. duchovno-pracovné stretnutie v Múnstertale na tému “Výchova detí v kresťanskom duchu". Prednášali Lic.iur. Š. Kučera a prof. E. Piesková. Duchovnú službu mal o. J. Kočík.

Koncom roka sme v Liste ÚSKI uverejnili stručnú históriu ÚSKI 25 rokov ÚSKI.

1988:

8.-10. februára som sa aktívne zúčastnil na medzinárodnej konferencii pri príležitosti milénia evanjelizácie Kyjevskej Rusi vo Wildbad Kreuth, Nemecko (viď ShlzR č. 4, 1988).

6.-8. mája Dr. Kamil Braxátor oficiálne zastupoval ÚSKI na Európskom zhromaždení delegátov inštitucionálnych členov Pax Romana v Hamburgu, Nemecko. Pre toto zhromaždenie som poslal návrhy tém pre Európsku konferenciu v r. 1990.

21.-23. mája bolo XII. sympózium na tému Národ - dialóg medzi generáciami. Prednášali: predseda, prof. Dr. M. Ďurica, proľ. Dr. V. Perichta, E. Holienčíková, Juraj Reimer, Juraj Matejovský. Referát Dr. F. Braxátora predniesol Dr. Kamil Braxátor. Kázali: o. V. Zeman, o. biskup D. Kaľata a o. biskup D. Hrušovský. Cyrilometodskou medailou sme vyznamenali Mons. Dr. A. Boteka. Laudatio predniesol v mene prof. F. Litvu o. biskup D. Kaľata. Nakoľko Dr. A. Botek nemohol prísť do Dullikenu (pre ochorenie), Cyrilometodskú medailu s diplomom som mu osobne odovzdal počas zasadania kultúrnych pracovníkov 30. septembra v Ríme (v rámci osláv strieborného jubilea SÚSCM).

27.-31. júla som sa aktívne zúčastnil na celonemeckom stretnutí Ackermann Gemeinde, organizácie katolíckych sudetských Nemcov, vo Fulde, Nemecko. Tu som v mene ÚSKI nadviazal celý rad kontaktov s vedúcimi regionálnych i diecéznych sekcií.

1.-4. septembra Dr. B. Smerekovská zastupovala ÚSKI na 38. medzinárodnom kongrese Kirche in Nôt v Kônigsteine, Nemecko.

29.sept.-2.okt. na oslavy 25. výročia založenia SÚSCM v Ríme prišiel väčší počet členov ÚSKI z Európy i Zámoria. V pozdravnom príhovore som poukázal na význam tejto slovenskej inštitúcie.

15. októbra som bol na zasadnutí Ackermann Gemeinde freiburgského arcibiskupstva v Lórrachu, Nemecko. Ústredná téma bola Šírenie viery - možnosti a prekážky. Vo svojom príspevku som vyzdvihol potrebu reevanjelizácie súčasnej sekularizovanej spoločnosti.

29.-31. októbra som sa zúčastnil na XII. seminári pracovnej skupiny “Rodiny" v Rimstingu, Nemecko.

1989:

22. januára som bol pozvaný na oblastné stretnutie Ackermann Gemeinde v Lórrachu, Nemecko a 11.-12. februára na diecéznu konferenciu Ackermann Gemeinde vo Freiburgu, Nemecko. Témy konferencie boli: Jednotná Európa - nádej pre Západ a Východ a Súčasná situácia kresťanských cirkví v ČSSR. Ja som sa venoval situácii na Slovensku.

12. marca som sa prihlásil v mene ÚSKI za delegáta na Európske ekumenické zhromaždenie Frieden in Gerechtigkeit, ktoré bude od 15. do 21. mája v Bazileji.

1.-2. apríla sme zorganizovali I. stretnutie angažovaných členov mladšej generácie v Raunheime, Nemecko. Ide o pokus formovať angažovaných kresťanov hlavne pre apoštolát v misijných oblastiach.

Posledná akcia v našom volebnom období bola príprava XIII. sympózia na centrálnu tému Nový svetový poriadok.

Po týchto telegrafických údajoch o činnosti predsedu a výboru môžem na záver povedať, že

  1. výbor splnil uznesenia 7. gén. zhromaždenia zo dňa 5. októbra 1985 (a. získavať nových členov medzi mládežou, b. informovať účastníkov podujatí ÚSKI o činnosti ÚSKI, c. vydávať List ÚSKI, d. znížiť členské študentom a penzistom o 50 %, e. určiť delegátov ÚSKI pre krajiny, kde žije väčší počet členov),

2. podarilo sa nám položiť základy pre väčšiu angažovanosť mladšej generácie v práci ÚSKI,

3. ÚSKI upevnilo svoju pozíciu v medzinárodných kontaktoch, najmä v Pax Romana a Ackermann Gemeinde,

4. v slovenskom spoločenstve v zahraničí a hlavne v západnej Európe ÚSKI sa usilovalo plniť úlohu integrujúceho činiteľa a stabilizátora v kresťanskom a pluralisticky-demokratickom duchu. Nakoniec, no nie na poslednom mieste, rád vyslovujem srdečné Pán Boh zaplať všetkým referentom a kazateľom na našich stretnutiach, ako aj členom výboru, najmä Dr. Kamilovi Braxátorovi a Dr. Beate Smerekovskej, ktorá od minulého roka pracovne zastupovala tajomníka Lic.iur. Štefana Kučeru.

Dr. Ján Gunčaga


© ÚSKI 2004 - www.uski.sk